Näe & Koe

Nähtävyydet

Nikkilän entinen sairaala-alue

Itainen_jokipuisto_kellotalo

Helsingin suuri mielisairaala Sipoossa oli paikka, jonne siirrettiin kaikkein vaikeimmat ja sairaimmat potilaat. Moni eli vuosia sairaalassa, osa elämänsä loppuun saakka. Sairaalatoiminta loppui vuonna 1999, mutta kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla sairaalanmäellä voi kävellä yhä vanhojen jugendrakennusten lomassa reiteillä, joita tuhannet ja tuhannet potilaat ovat tallanneet.

Sairaalan piirustukset laati 1909 arkkitehti E.A. Kranck. Ensimmäiset potilaat otettiin sisään lokakuussa 1914. Myös monet suuren yleisön tuntemat kirjailijat ja runoilijat ovat olleet hoidossa Nikkilässä, kuten Uuno Kailas ja L. Onerva. Yksi potilaista oli nainen, joka tunnettiin Kellokosken prinsessana.

Sairaalassa on tehtiin lobotomioita 1950- ja 1960-luvuilla sekä sotien jälkeen annettiin ilman nukutusta "ällitällihoitoa", eli sähköshokkeja. Sairaala oli kuitenkin kaiken aikaa yksi psykiatrisen hoidon edelläkävijöistä ja siellä kehitettiin moninaisia hoitomuotoja. Sinne myös palkattiin ensimmäisenä liikunnanopettaja ja perustettiin taideterapiaryhmät.

Sairaalan alue oli kuin oma pieni kaupunki. Sillä oli oma leipomo, pesula ja kasvihuoneita sekä juhlatalo, maatila, hautausmaa, palokunta sekä lämpö- ja vesilaitos. Potilaita oli osastoilla enimmillään 1 200. Nykyään monet jugendrakennuksista on muutettu asunnoiksi ja aluetta kutsutaan Itäiseksi Jokipuistoksi. Hyvin säilyneeseen alueeseen voi tutustua vapaasti jalkaisin.


"Tuolla, tuolla
portti on ja tie,
joka onnellisten luokse vie.
Elämä on siellä.
Autuaallist' olla ois
vaeltaja tiellä"
Unto Kailas, sairaalan ikkuna

Lähde: Sirkka Liisa Tuovinen: Inhimillinen Nikkilä, Helsingin suuri mielisairaala Sipoossa 1914–1999.

Pysäköintipaikkoja: Esimerkiksi Vanha vesitorninmäki 1, Juhlatalon P-paikka.

Sijainti kartalla