Melontaa Sipoon saaristossa

24.08.2017 16:01

Melonta

Tämä kirjoitus on blogista Waifs and Strays, josta voit lukea myös monista muista kohteista Suomessa.


Mikä se on?

Sipoo on viehättävä kunta Helsingistä idän suuntaan. Se on sekoitus metsää, rannikkoa, perinteisiä maatiloja ja kauniita kyliä, jotka kaikki tekevät siitä vierailun arvoisen. Lisäksi sen vaakunassa on susi, cool.

Etelän suunnassa meri on täynnä saaria. Osa on vain muutaman metrin leveitä, toiset valtavia ja niillä on laitureita, grillaus- ja nuotiopaikkoja ja jopa kahviloita ja niille pääsee lauttaliikenteellä. Lähes kaikilla saarilla on mökkejä.


Tavallinen grillauspaikka, upea maisema


Kahvila Norrkullalandetilla

Missä se on?

Cafe Sibbe sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Helsingin keskustassa Joensuun tilan alueella Sipoossa. Täältä voit vuokrata kajakin ja tämä on loistava paikka aloittaa. Henkilökunta on ihanaa ja täällä voi nauttia vähän kahvia ja leivoksia ennen retkeä ja retken jälkeen olutta.


Café Sibbe 

Kampin linja-autoasemalta (itäpuolella, alakerrassa) lähtee suora bussi (numero 848) lähimmälle bussipysäkille, josta on vain noin 15 minuutin kävelymatka kahvilaan.

Milloin mennä?

Parhaat kuukaudet ovat heinäkuu ja elokuu. Muutkin ajat vuodesta ovat mahdollisia, mutta vesi saattaa olla todella kylmää/ kiinteätä jäätä.

Miksi mennä?

Tämä oli yksi parhaista melontaretkistä, jolla olen ollut. Reitti alkaa melonnalla pois hiljaisesta satamasta Café Sibben vierestä ja jatkuu sitten rauhallista vauhtia alas jokea, jota ensin reunustaa korkea kaislikko ja myöhemmin vuonoa muistuttavat seinämät ja pikkuiset saunarakennukset.

Sitten vesi avautuu mereksi ja voit valita reittisi saarien ympäri ja ohi paikallisten asukkaiden, jotka loikoilevat lukemassa laiturilla tai korjaavat jotain puista asiaa.

Jos päätät yöpyä, grillaus- ja nuotiopaikat ovat hyvin ylläpidettyjä, rauhallisia ja niiltä on usein henkeäsalpaavat maisemat rauhallisille lahdille ja Suomenlahdelle.  

Täydellistä, jos olet etsimässä seikkailua, joka on sekä jännittävä että rauhallinen ja henkeäsalpaava.  

Reitit

Helpoin ja suositeltavin reitti aloitteleville melojille on meloa alas joen suulle ja takaisin. Tällä tavalla saat kokea sekä merinäkymät että maisemat maalla ilman riskiä joutua eksyksiin saaristossa (käy helpommin kuin kuvittelisi)


Pätkä maalla

Jos olet kokeneempi ja sinulla kartta ja kompassi (ehkä yhtä tärkeää), alla oleva reitti vie sinut pidemmälle, kahden päivän reitille saaristoon. Norrkullalandetilla (ei juomavettä) on useita perusgrilli- ja nuotiopaikkoja ja lintutorni sekä kahvila. Reitin lopussa olimme melko väsyneitä ja onnellisia siitä, että olimme takaisin kuivalla maalla ja oluella Sibbessä.

Tämän reitin GPS-koordinaatit ovat saatavilla tästä linkistä.

 

Alun perin Isosta Britanniasta kotoisin oleva Henry tuli Suomeen kaksi vuotta sitten ja on alkanut tutustua suomalaiseen luontoon ja Suomen vuodenaikoihin sekä kirjoittaa paikallisista aiheista, niin kuin hän teki aiemmin kotimaassaan ja Chilessä. Hän nauttii kaikista ulkoaktiviteeteistä, etenkin tutustumisesta erämaa-alueisiin.